Engine Management eCtune , Crome , AFC , FMU , Zdyne , Hondata , EMS , TE , Uberdata Anything to control your fuel, spark needs!

CEL and Idle questions (UD)

Old 04-09-2006, 11:28 PM
  #1  
0.5 BAR
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 155
Default CEL and Idle questions (UD)

Back when I turboed my car ('95 LS) I socketed the ECU and wired in the WB and started with an UD base map. I have no laptop so I have been just kinda making mental notes when driving and modifying the map accordingly on my PC . I have got it running pretty good as far as AFR but still a couple bugs.

1. Idles good during cold/warm up ... but after its warm it wants to idle low ... like 400-500 or so .. I tried playing with the idle setting in UD but it seems to make no difference ... I really wouldn't mind if it idled a little high as it shakes less over 1Krpms any way (jim fab mounts). I treid the screw and all that got me was a CEL but I pull the battery for awhile and cured that ... still idles low ...

2. I have an occasional CEL ... every so often right after I have pulled through boost I'll get a CEL , but if I shut the car off and switch the key back to the ON position its gone ... so I can't even get a code from it .. anybody had this and cured it
JFoster is offline  
Old 04-12-2006, 11:03 AM
  #2  
1.5 BAR
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 949
Default Re: CEL and Idle questions (UD)

I would get a CEL when I would slow down coasting... I remember reading that it was the first column being too rich, but I never bothered to mess with it. Does your exhaust pop at all when deaccelerating?

No comment on the idle. I could never get my car to idle right with Uber. Doesn't mean it can't be done, I just couldn't do it.
95RedEX is offline  
Old 04-12-2006, 04:22 PM
  #3  
0.5 BAR
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 155
Default Re: CEL and Idle questions (UD)

Originally Posted by 95RedEX
I would get a CEL when I would slow down coasting... I remember reading that it was the first column being too rich, but I never bothered to mess with it. Does your exhaust pop at all when deaccelerating?

No comment on the idle. I could never get my car to idle right with Uber. Doesn't mean it can't be done, I just couldn't do it.
Hmmm....IDK ... I am getting ready to richen the map alittle maybe I'll lean the first colomn a tad and see if that helps.

What are you running now? I am considering CROME Pro as soon as I can afford it+laptop+ostrich .
JFoster is offline  
Old 04-13-2006, 12:29 AM
  #4  
0.0 BAR
 
Join Date: May 2005
Posts: 0
Default Re: CEL and Idle questions (UD)

Read this to check the CEL: http://www.pgmfi.org/twiki/bin/view/Library/CEL

A lot of people were asking about checking CELs that go away when you turn the car off, I re-wrote the CEL page on PGMFI.org
0b00st0 is offline  
Old 04-15-2006, 12:35 AM
  #5  
0.5 BAR
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 155
Default Re: CEL and Idle questions (UD)

Ok, well I tried a new map and while the AFRs were suckin I didn't get a cel at all so I guess we'll wait and see if it comes back .....

... for now I am trying to over come this axle situation
JFoster is offline  
Old 04-15-2006, 10:22 AM
  #6  
1.5 BAR
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 949
Default Re: CEL and Idle questions (UD)

I thought the CEL would store itself, even if you turn the car off?

I was running Uberdata and recently switched to Crome Pro. I'm having some problems that are not software related, so I can't really comment on Crome yet.
95RedEX is offline  
Old 04-15-2006, 02:00 PM
  #7  
0.0 BAR
 
Join Date: May 2005
Posts: 0
Default Re: CEL and Idle questions (UD)

You would think so, but I kept getting the IAT code because of someone's ghetto *** butt connector job (I was being lazy:1). I could never check it after I turned the car off, so I checked it with the car on.
0b00st0 is offline  
Old 04-15-2006, 06:08 PM
  #8  
!! UNCONFIRMED EMAIL !!
 
Join Date: Jan 2004
Location: Las Cruces, NM 88001
Posts: 1,085
Default Re: CEL and Idle questions (UD)

Sounds like you got a "phantom" cell. Theres a chance it might be a bad chip job. Check the solder on the pins. Maybe a bad conection?
Boosted_StinkyNuts is offline  
Old 04-15-2006, 11:23 PM
  #10  
3.0 BAR
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 6,449
Default Re: CEL and Idle questions (UD)

Nope...as soon as you shut the car off...gone.

Originally Posted by 95RedEX
I thought the CEL would store itself, even if you turn the car off?

I was running Uberdata and recently switched to Crome Pro. I'm having some problems that are not software related, so I can't really comment on Crome yet.
Chris Harris is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
-SKUM-
Hybrid/Tech
2
05-13-2007 03:17 AM
Turblow
Forced Induction
3
06-04-2006 06:59 AM
Turblow
Engine Management
1
06-02-2006 04:09 PM
Darkelvis
Hybrid/Tech
5
08-03-2005 01:47 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: CEL and Idle questions (UD)


Contact Us - Sitemap - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.